Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitane osumnjičene belgijske državljanke i doneseno rješenje o provođenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 13. prosinca 2020., povodom zaprimljene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, ispitalo dvije državljanke Kraljevine Belgije (1988. i 1986.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njih zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 1. Kaznenog zakona. (14. 12. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljene 32-godišnjakinja i 34-godišnjakinja 12. prosinca 2020., nakon prethodnog dogovora i dobivenih uputa od nepoznatog organizatora krijumčarenja ljudi, a kako bi se okoristile za sada neutvrđenu novčanu naknadu, u teretni automobil preuzele više stranih državljana za koje su znale da su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, te ih prevozile u smjeru Zagreba. Policijski službenici su ih zatekli i uhitili na autocesti A3 kod mjesta Lipovljani.
Okrivljenice su ispitane u Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njih odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i okrivljenicama odredio istražni zatvor iz predložene osnove.