Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podignuta optužnica protiv 58-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97. (18. 12. 2015.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva; s ciljem pribavljanja znatne nepripadne koristi za sebe; zadržavao gotovinu od utržaka i nalagao isplate sa računa koje nije pravdao valjanom dokumentacijom i nije koristio u poslovne svrhe nego za vlastite potrebe. Tereti ga se da je potom sastavljao ugovore o posudbi novca između trgovačkog društva kao zajmodavca i njega samog kao zajmoprimca, koje nije namjeravao vratiti niti je to učinio te je na taj način prisvojio preko 575.000,00 kuna. 
Odgovornoj osobi istog trgovačkog društva stavlja se na teret da je sredstvima trgovačkom društvu isplatio kupoprodajnu cijenu za nekretninu upisanu na vlastito ime, a na temelju kupoprodajnog ugovora zaključenog s vlasnikom drugog trgovačkog društva i to na način da je donio odluku o otpisu tražbine prema tom trgovačkom društvu za obavljenu isporuku robe i time za sebe pribavio korist u iznosu od preko 700.000,00 kuna oštetivši za isti iznos trgovačko društvo.