Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv 46-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/11 i zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11 te protiv 24-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ/11. (3. 2. 2017.)

Prvookrivljenog direktora trgovačkog društva tereti se da je, zajedno i po prethodnom dogovoru s drugookrivljenim osnivačem i jedinim članom trgovačkog društva; u nakani stjecanja nepripadne materijalne koristi za drugookrivljenika; sa drugookrivljenikom kao naručiteljem 12. veljače 2014. zaključio ugovor o građenju kojim se obvezao da će u roku od šest mjeseci od zaključenja ugovora pribaviti glavni projekt i tehničku dokumentaciju te po pravomoćnosti građevinske dozvole u daljnjem roku od šest mjeseci, izgraditi proizvodnju halu na zemljištu u vlasništvu treće osobe, a bez stvarne namjere realizacije ugovorenih radova, te ugovorio predaju dviju bjanko zadužnica u iznosu od po milijun kuna kao osiguranja izvršenja ugovorenih obveza. Budući da ugovorene obveze nisu obavljene, prvookrivljenik je predao drugookrivljeniku dvije bjanko zadužnice koje je ovaj radi ovrhe novčanih sredstava na žiro-računu trgovačkog društva dostavio FINA-i tako da je na žiro-račun drugookrivljenika doznačen iznos od dva milijuna kuna. Nakon što je drugookrivljenik obavio povrat pozajmice i uplatio na račun trgovačkog društva, drugookrivljenik se okoristio za iznos od 1.959.290,00 kuna oštetivši trgovačko društvo za taj iznos.
Prvookrivljenika se tereti i da je točno neutvrđenog dana tijekom 2015. godine, u poslovnim knjigama trgovačkog društva na kontu potraživanja za dana jamstva evidentirao i iznos od dva milijuna koja su zatvorena u iznosu od 930.503,70 kuna i to na osnovu temeljnica kojima je zatvorio obveze prema radnicima i dobavljačima, a da za to ne postoji odgovarajuća i vjerodostojna dokumentacija.