Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1975.) i hrvatske državljanke (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11, i hrvatske državljanke (1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganja u razbojništvu iz članka 230. stavak 1. i 2. u vezi članka 38. KZ/11. (20. 4. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenica, zajedno i po prethodnom dogovoru sa trećeokrivljenicom, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi te po saznanjima koja im je trećeokrivljenica dala o oštećenici (1949.), u večernjim satima 3. veljače 2021. došli u neposrednu blizinu kuće  oštećenice do koje ih je trećeokrivljenica dovezla osobnim vozilom. Potom su nasilno otvorili vrata na pomoćnim prostorijama te kamp-prikolici u kojoj su prenoćili, a zatim su, osnovano se sumnja, 4. veljače 2021. oko 8,20 sati, kada je oštećenica izvozila kantu za smeće te se vraćala u kuću, prišli joj pri ulazu imajući pritom kape fantomke na glavi i rukavice na rukama te su bili odjeveni u tamnu odjeću.
Osnovano se sumnja da joj je prvookrivljenik zadao nekoliko udaraca šakom u glavu pri čemu je oštećenica pala na tlo gdje ju je nastavio udarati i nanio joj tjelesne ozljede, a potom ju je podigao  i odveo u dnevni boravak u kojem je drugookrivljenica pretraživala stvari. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik stavio nož pod vrat oštećenice tražeći da preda novac i da sa ruke skine zlatno prstenje ili će ju ubiti, na što je ona u strahu za svoj život iz sjedalice na stolici izvadila iznos od 1.700,00 kuna i predala mu ga.
Oštećenici je tada prišla drugookrivljenica u namjeri da ju maramom poveže, no u tome nije uspjela jer se oštećenica istrgnula i pobjegla.
Oboje okrivljenika se potom udaljilo s mjesta događaja, a trećeokrivljenica je, na poziv drugookrivljenice, došla osobnim vozilom na dogovoreno mjesto i odvezla prvookrivljenika i drugookrivljenicu na adresu stanovanja te je, nakon nekoliko dana, drugookrivljenica dala trećeokrivljenici iznos od 600,00 kuna.
Prvookrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru koji mu je određen u predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.