Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je podiglo optužnicu protiv 51-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. al. 6. Kaznenog zakona u vezi čl. 37. st. 1. KZ-a. (21. 11. 2013.)

Optužnicom ga se tereti da je kao odvjetnik iz jednog zagrebačkog odvjetničkog društva u dogovoru sa direktorom trgovačkog društva iz Slavonskog Broda tijekom 2005. godine zaključio ugovore o zastupanju i aneks ugovora kojim je odvjetničko društvo preuzelo zastupanje u dva predmeta odnosno sporovima koje je to trgovačko društvo vodilo pred jednim sudom u Slavonskom Brodu.
Okrivljenika se tereti da je, u nakani da se odvjetničko društvo znatno materijalno okoristi, zatražio od direktora da trgovačko društvo odvjetničkom društvu isplati iznose kao naknade za zastupanje za što je ispostavio i račune iako je znao da odvjetničko društvo nije poduzimalo nikakve radnje u postupcima pred sudovima, budući da je kao punomoćnik trgovačkog društva sve radnje zastupanja obavljao isključivo odvjetnik iz Slavonskog  Broda.
Direktor trgovačkog društva je, iako je to znao i bio svjestan da plaćanja po ispostavljenim računima nemaju osnova, naložio isplate čime je po prvom ugovoru na račun odvjetničkog društva u ožujku 2005. godine uplaćeno 1,061.141,30 kuna, a po drugom u ožujku 2006. godine 2,387.067,60 kuna, čime se odvjetničko društvo nepripadno okoristilo na štetu trgovačkog društva za ukupan iznos od 3,448.208,90 kuna.
Dodajemo, protiv okrivljenog direktora trgovačkog društva već je u tijeku kazneni postupak po optužnici ovog državnog odvjetništva.