Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je podiglo optužnicu protiv dvojice  hrvatskih državljana (1964. i 1963.) i trećeokrivljenog trgovačkog društva zbog počinjenja pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, u stjecaju. (22. 12. 2014.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da od 2001. do svibnja 2011. godine kao odgovorne osobe u trgovačkom društvu iz Slavonskog Broda; protivno čl. 2. Zakona o privatizaciji; kao menadžeri, kupivši 15 posto dionica istog trgovačkog društva, kupovnu cijenu tijekom godina nisu isplaćivali iz vlastitih sredstava nego iz sredstava trgovačkog društva, a što su učinili i za dionice malih dioničara, čime su si pribavili protupravnu imovinsku korist od 854.392,63 kune, a trgovačkom društvu štetu od 1,693.088,63 kune.
Na isti način su kao odgovorne osobe; postupivši protivno odredbi čl. 2. Zakona o privatizaciji; u nakani da jednom trgovačkom društvu u kojem su bili odgovorne osobe pribave imovinsku korist, a drugom trgovačkom društvu u kojem su također imali svojstvo odgovorne osobe, počine štetu; dio kupovne cijene cjelokupnog poslovnog udjela navedenog poduzeća isplaćivali iz istih sredstava, čime su pribavili trgovačkom društvu iz Slavonskog Broda imovinsku korist od 12,416.579,73 kune.
Tereti ih se da su kao fizičke osobe trgovačkom društvu u kojem su bili i odgovorne osobe prodali svoje stanove te im je kupovna cijena isplaćena, no stanovi nisu prešli u vlasništvo trgovačkog društva, čime su si pribavili znatnu imovinsku korist, a oštetili trgovačko društvo za 427.515,75 kuna (prvookrivljeni), odnosno 755.915,97 kuna (drugookrivljeni) zadržavši navedene stanove u svom vlasništvu.
Odgovornost pravne osobe proizlazi za pribavljenu protupravnu imovinsku korist kriminalnim radnjama koje su poduzimali okrivljenici a temelji se na Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.