Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Ispitana dvojica stranih državljana i određen istražni zatvor

U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja 29-godišnjeg državljanina Pakistana i 19-godišnjeg državljanina Pakistana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (25. 2. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 22. veljače 2019. u kasnim večernjim satima, zajedno i po prethodnom dogovoru s još jednim državljaninom Pakistana koji živi na području Bosne i Hercegovine, za obećani novčani iznos od 300,00 eura koji bi dobili po dolasku u Italiju, gumenim čamcem preko rijeke Save kod mjesta Pričac, u dva navrata prevezli turske državljane s područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da su ih potom pješice vodili kroz šumski predio Radinje te poljskim putem doveli do autoceste A3 gdje su turski državljani preskočili žičanu ogradu uz autocestu i prešli na sjevernu stranu. Tamo su se sakrili u odvodni kanal i čekali daljnji prijevoz od nepoznate osobe prema Italiji i Njemačkoj, no na tom su ih mjestu zatekli policijski službenici 23. veljače 2019. u 4,20 sati.
Po prijedlogu ovog državnog odvjetništva sudac istrage je obojici osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. ZKP/08.