Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1977.) zbog kaznenih djela počinjenih u stjecaju, i to zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 2. i 1. Kaznenog zakona/11 i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11. (6. 7. 2021.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik jednog vijeća od 1. siječnja 2017. do 8. travnja 2019. u Slavonskom Brodu, u nakani stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, s poslovnog računa vijeća otvorenog kod jedne banke podizao gotovinska kunska i devizna sredstva u ukupnom iznosu od 184.424,00 kuna. Tereti ga se da navedeni novac nije koristio za obavljanje djelatnosti vijeća već za svoje osobne potrebe pa se u navedenom iznosu protupravno okoristio na štetu vijeća.
Okrivljenika se tereti i da je u istom svojstvu i razdoblju, znajući da je na temelju zakona obvezan voditi poslovne knjige vijeća, postupio protivno odredbama članka 9. stavak 1. i 5. te članka 12. stavak 1. Zakona o financijskom  poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, odnosno nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi.