Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Odbačena kaznena prijava protiv predsjednice jedne udruge

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave Đ. A. i I. Š. protiv predsjednice jedne udruge J. Ž. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ-a/11 i prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. KZ-a/11. (2. 5. 2014.)

Odluka u predmetu je donijeta nakon provedenih izvida tijekom kojih je Ministarstvo financija provelo proračunski nadzor zakonitosti i namjenskog trošenja sredstava, a Ministarstvo socijalne politike i mladih je obavilo upravni nadzor u Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji (Ispostava Nova Gradiška) te inspekcijski nadzor nad radom Udruge. Ujedno, obavljeni su obavijesni razgovori te je pribavljena i sva relevantna dokumentacija.
Rješenje o odbačaju kaznene prijave je donijeto budući da nema osnovane sumnje da bi predsjednica udruge J. Ž. počinila prijavljena kaznena djela u situaciji kada je, nakon što je organizirala humanitarnu akciju za prikupljanje novca za liječenje maloljetnog djeteta u inozemstvu i uplatila dio prikupljenog novca u tu svrhu te nakon što je dijete kao korisnik akcije preminulo, preostali prikupljeni novac zadržala na računu udruge.
Kako spornu situaciju kome pripada ostatak novca prikupljen s točno određenom svrhom nakon smrti korisnika ne rješava niti Zakon o humanitarnoj pomoći, a niti sudovi nemaju isto stajalište u smislu primjene odredaba Zakona o nasljeđivanju u takvom slučaju, tako nema niti osnovane sumnje da bi zadržavanjem novca na računu udruge nakana predsjednice udruge bila stjecanje protupravne imovinske koristi za udrugu, na štetu roditelja.

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je podnositeljima prijave 30. travnja 2014. uputilo rješenje o odbačaju kaznene prijave s poukom o pravima sukladno Zakonu u kaznenom postupku.