Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika i trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.), trgovačkog društva iz Splita i hrvatske državljanke (1962.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela neisplate plaća iz članka 132. stavak 1. u svezi s člankom 52. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 2. KZ-a. (5. 6. 2018.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da od 1. rujna 2016. do 31. prosinca 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao jedini osnivač i predsjednik uprave trgovačkog društva, iako račun društva nije bio u blokadi, nije isplatio neto plaću, poreze, doprinose i druga davanja iz radnih odnosa za radnike ovog društva. Tereti ga se i da od 1. srpnja 2016. do 31. srpnja 2016. na području iste županije, kao jedini član uprave drugog društva, iako račun društva nije bio u blokadi u ovom vremenu, nije isplatio neto plaću, poreze, doprinose i druga davanja iz radnih odnosa za radnike ovog društva.
Drugookrivljenom trgovačkom društvu iz Splita optužnicom se stavlja na teret da je kaznenim djelom koje je počinio prvookrivljenik, kao odgovorna osoba tog društva, povrijedilo dužnost pravne osobe.

Trećeokrivljenici se stavlja na teret da je od srpnja do studenog 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske kao zaposlenica drugog društva, na mjestu referenta za računovodstvo i financije ovog društva, ovlaštena u ime tog društva sastavljati nadležnom uredu porezne uprave predavati JOPPD obrasce za zaposlenike ovog društva, unijela neistinite podatke o isplati plaća. Okrivljenica je, tereti ju se, u navedene obrasce unijela neistinite podatke o isplati plaća za mjesece srpanj, kolovoz, rujan, listopad i studeni 2016. godine koje je predala uredu porezne uprave, iako je znala da plaće zaposlenicima za navedeno razdoblje nisu isplaćene.