Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 28-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je 28-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede iz članka 119. stavak 1. u svezi s člankom 118. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (30. 5. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 28. svibnja 2018. oko 23,10 sati ispred jednog caffe bara na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon verbalnog sukoba s vlasnikom tog bara i nakon što je izazvao nered u baru; u nakani da ga teško tjelesno ozlijedi fizički nasrnuo na oštećenika (1982.) odnosno nekoliko ga puta udario šakom u glavu u predjelu obje sljepoočnice uslijed čega je ovaj pao na pod i glavom udario u čvrstu podlogu te zadobio osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede (udarci u glavu, krvarenje na mozgu u progresiji s pojavom edema mozga). 
Zamjenik državne odvjetnice je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i tako ometati ovaj kazneni postupak (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku), a predloženo je i da se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će boravkom na slobodi ponoviti istovrsno ili slično kazneno djelo (temeljem odredbe čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP-a).
Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti istovrsno ili slično kazneno djelo, dok je u odnosu na drugu osnovu odnosno opasnost da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, taj prijedlog odbio.