Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 33-godišnjaka zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 18. siječnja, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Kosova (1988.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i članka 52. Kaznenog zakona/11. (1. 2. 2021.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 20. prosinca 2020. oko 13,00 sati na državnoj cesti DC-39 Svib–Cista Provo; po prethodnom dogovoru sa, za sada, neutvrđenom osobom da će za novčani iznos od 500,00 eura preko teritorija Republike Hrvatske prevesti državljane Egipta, znajući da su prethodno iz Bosne i Hercegovine ušli u Republiku Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu mimo graničnog prijelaza i bez predočavanja putnih isprava, počinio navedeno kazneno djelo. Tereti ga se da je vozilom Mercedes Sprinter te korištenjem GPS lokacije koju mu je prethodno proslijedila, za sada, neutvrđena osoba, u mjestu Svibić u šumi pokraj navedene lokalne ceste preuzeo više državljana Egipta s ciljem da ih preveze preko teritorija Republike Hrvatske do blizine granice Republike Slovenije. Okrivljenika su u njegovoj namjeri zatekli i zaustavili policijski službenici koji su obavljali dubinsku kontrolu prelaska granice.
U optužnici je predloženo da se protiv osumnjičenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku).