Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništva i pokušaja iznude

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1990. i 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11 i iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 4. u svezi stavka 1. i 3. i u svezi s člankom 34. KZ-a/11, sve uz primjenu članka 51. KZ-a/11. (2. 5. 2016.)
Okrivljenike se tereti da su u noći 11. prosinca 2015.; zajednički i dogovorno s još jednom osobom u pogledu razbojništva; a s još dvije osobe u pogledu iznude u pokušaju, u nakani ostvarivanja nepripadne materijalne koristi, počinili navedena kaznena djela na području Županije splitsko-dalmatinske.
Prvookrivljenika se tereti da je zajedno s nepoznatom osobom; dok je drugookrivljenik pazio da netko ne naiđe; maskiran dočekao oštećenika te dijelom dok se nalazio u garaži kuće u svome osobnom vozilu, a dijelom dok se nalazio u svome stanu, najprije na donjoj etaži u hodniku, a potom na gornjoj etaži u spavaćoj sobi, prijeteći pištoljima da će ga ubiti i prislanjajući mu pištolj na glavu, udarajući ga i natjeravši ga da leži na podu, tražeći stalno još veće novčane iznose, prisilili oštećenika da im preda novac u ukupnom iznosu protuvrijednosti najmanje 48.000,00 kuna. Potom su oštećeniku  zaprijetili da će ga ubiti ako im ne donese još 80.000,00 eura u zeleno-žutom šeširu, ali je oštećenik sve prijavio policiji slijedom čega je; u dogovoreno vrijeme i na dogovorenom mjestu, oštećeniku prišao okrivljenik te zatražio i preuzeo šešir, u kojem se prema dogovoru trebalo nalaziti 80.000,00 eura, a odmah potom je uhićen.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.