Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana Republike Hrvatske (1986., 1982. i 1975.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ-a. (4. 5. 2021.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 7. ožujka 2019. do 23. kolovoza 2019. u Splitu, počinili navedena kaznena djela. Prvookrivljenicu se tereti da je, obavljajući poslove bankara specijaliste za fizičke osobe sa ovlaštenjem za pripremu i realizaciju gotovinskih kredita fizičkim osobama, postupala na nagovor i traženje svoga supruga odnosno drugookrivljenika, a u nakani pribavljanja sebi i drugim, za sada, nepoznatim osobama znatne protupravne materijalne koristi neosnovanim odobravanjem nenamjenskih kredita građanima u iznosima do 225.000,00 kuna (30.000,00 eura) s godišnjom kamatnom stopom od 6,75 posto za kunske kredite i 6,25 posto za kredite u eurima, s rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta.
Drugookrivljenika se tereti da je pronalazio i prvookrivljenici u poslovnicu banke upućivao veći broj klijenata za koje je znao da nemaju uvjete za kredit, te je potom prvookrivljenica za najmanje četrdeset takvih klijenata; suprotno ovlastima iz Ugovora o radu i suprotno točki 3.4 i 3.8, kao i točki 5., točki 7.4 i točki 8.1 Procedure odobravanja gotovinskih kredita za građane; prihvatila njihove zahtjeve i pripremila ugovore o kreditu. Tereti ju se da je navedeno učinila iako je znala da su oni novi klijenti banke bez stalnih mjesečnih primanja u zadnjih šest mjeseci i da je dio klijenata iz Bosne i Hercegovine koji su u tu svrhu fiktivno prijavili prebivalište u Republici Hrvatskoj.
Navedeni klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, pri čemu je dio dokumentacije lažno izrađen koju je, u nakani da omogući ovima pribavljanje znatne protupravne materijalne koristi za veći broj klijenata, sastavio trećeokrivljenik u svom knjigovodstvenom servisu u Splitu.
Prvookrivljenicu se tereti da je takve zahtjeve za kredite (u ukupnom iznosu od 8.923.386,98 kuna) gotovo istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su oni ispunili uvjete banke za odobravanje kredita. Kada je voditeljica poslovnice odobrila isplatu kredita, prvookrivljenica ih je isplatila i to na način da je dio isplaćivala klijentima, dok je preostali za sada neutvrđeni iznos neosnovano zadržavala za sebe i druge za sada nepoznate osobe. Prvookrivljenica je, tereti ju se, u cilju prikrivanja, iz tih sredstava otplaćivala samo prve rate kredita u ukupnom iznosu od 311.615,21 kuna čime je banka oštećena za iznos od najmanje 8.611.771,77 kuna, za ukupno četrdeset kredita koji su isplaćeni.