Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 49-godišnjakinje zbog neisplate plaće i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. srpnja, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela neisplate plaće iz članka 132. stavak 2. i 5. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a/11. (8. 7. 2020.)

Okrivljenici se stavlja na teret da je od 30. travnja pa do 15. rujna 2017. u jednom gradu u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojem je sjedište trgovačkog društva kao jedini član uprave-direktor koji zastupa samostalno i neograničeno to trgovačko društvo, počinila navedena kaznena djela. To je trgovačko društvo u sklopu svoje registrirane djelatnosti pružanja socijalnih usluga boravka i smještaja, uz pripremanje i usluživanje jela i pića u objektu u svom sjedištu, pružalo većem broju starijih i nemoćnih osoba usluge smještaja i prehrane, a okrivljenica je u tu svrhu i radi pružanja spomenutih usluga, zastupajući to trgovačko društvo, angažirala tri ženske osobe na poslovima njegovateljica, jednu na poslovima kuharice, jednu na poslovima čistačice te jednu mušku osobu na poslovima fizioterapeuta istovremeno im organiziravši smjenski rad. Okrivljenicu se tereti da je navedenim angažiranim osobama, ponaosob, za obavljene poslove redovito na ruke isplaćivala svakog mjeseca plaće bez da je s njima kao radnicima u svojstvu ovlaštenog zastupnika svog trgovačkog društva kao njihovim poslodavcem sklopila ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme niti im je izdala potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, kao i da ih nije kao zaposlenike svog trgovačkog društva s visinom njihovih mjesečnih plaća prijavila nadležnom zavodu za zdravstveno osiguranje i zavodu za mirovinsko osiguranje, niti im je na tako isplaćene plaće u ime poslodavca obračunala i platila pripadajuće doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Na teret joj se stavlja da je, u odnosu na ženske osobe koje je zaposlila na poslovima čistačice i kuharice od 1. siječnja do 31. rujna 2018., u ime svog trgovačkog društva kao poslodavca sklopila ugovore o radu na pola radnog vremena te ih s takvim radnim vremenom prijavila nadležnom zavodu za zdravstveno osiguranje i zavodu za mirovinsko osiguranje iako su one u navedenom vremenu obavljale poslove u punom radnom vremenu pri čemu im je za rad za drugih neprijavljenih pola radnog vremena isplaćivala preostali dio plaće svakog mjeseca na ruke.
Okrivljenici se stavlja na teret i da tijekom cijele 2016. i 2017. godine za te poslovne godine, kao direktor i jedini član uprave trgovačkog društva, koje je u navedenom razdoblju u cilju ostvarenja dobiti kao poduzetnik obavljalo svoju registriranu djelatnost u vidu pružanja usluga boravka i smještaja uz pripremanje i usluživanje jela i pića većem broju starijih i nemoćnih osoba; protivno dužnosti iz članka 7. stavak 2. i članka 12. stavak 2. Zakona o računovodstvu; za to trgovačko društvo radi evidentiranja poslovnih događaja vezano za obavljenu registriranu gospodarsku djelatnosti, nije ustrojila dnevnik, glavnu knjigu te pomoćne knjige u vidu knjige inventara, blagajne, ulaznih i izlaznih računa, kao i popisa imovine.