Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1996. i 1990.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (8. 11. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 19. listopada 2018. oko 10,00 sati postupili zajednički i dogovorno, u nakani da se nepripadno materijalno okoriste, te su za naknadu u iznosu od 300,00 eura, u blizinu graničnog prijelaza dovezli osobno vozilo marke Opel Astra, koje su prethodno unajmili rent-a-car uslugom. Okrivljenici su preuzeli državljane Iraka kako bi im omogućili da se ilegalno prevezu i borave na teritoriju Republike Hrvatske. 
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi okrivljenici boravkom na slobodi mogli pobjeći i time postati nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.