Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvije osumnjičenice zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 5. veljače, nakon prvog ispitivanja u svojstvu osumnjičenika, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke (1995. i 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. u svezi stavka 3. i članka 215. stavka 3. Kaznenog zakona/11. (9. 2. 2021.)
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica kao vlasnica jednog obiteljskog doma postupila protivno odredbama Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama, Pravilniku o vrstama i načinu primjene mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama i Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Osnovano se sumnja da je točno neutvrđenog dana tijekom druge polovice 2020. godine; iako svjesna da može ugroziti sigurnost funkcionalno ovisnih osoba i lakomisleno smatrajući da takvim postupanjem neće  dovesti u opasnost njihove živote; samoinicijativno bez pisanih smjernica i uputa dogovorenih i odobrenih od liječnika donijela usmenu odluku da nakon večere i noćne njege korisnika, zaposlenici ograniče slobodu kretanja korisnika zaključavanjem vrata sobe broj jedan na prvom katu doma u kojoj su bile smještene tri pokretne, ali funkcionalno potpuno ovisne korisnice.
Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičena njegovateljica postupajući po usmenoj odluci prvoosumnjičenice; iako je mogla biti svjesna da se naprijed navedene korisnice bez nadzora mogu naći u životnoj ugroženosti lakomisleno smatrala da do toga neće doći; pa je nakon večere 27. rujna 2020. oko 19,15 sati, zaključala vrata navedene sobe gdje je nakon njenog odlaska došlo do izbijanja požara i zapaljenja spužvastog madraca i posteljine otvorenim plamenom na drvenom krevetu koji je koristila jedna od oštećenica. Budući da je korisnicama zbog zaključanih sobnih vrata i od ranije blokiranih balkonskih vrata bio onemogućen izlazak iz sobe, one su zadobile ozljede uslijed kojih su dvije korisnice smrtno stradale na mjestu događaja, a jedna je preminula u KBC-u Split od zadobivenih posljedica. U požaru su dovedeni u opasnost životi ostalih korisnika, kao i imovina doma.