Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog razbojništva i pokušaja teške tjelesne ozljede

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. u svezi s člankom 34. KZ-a. (9. 7. 2020.)
Okrivljenika se tereti da je 23. svibnja 2020. oko 7,20 sati na području Županije splitsko–dalmatinske, u nakani da si neosnovano pribavi novac, došao do mjenjačnice maskiran s kirurškom maskom preko lica i kapom šiltericom na glavi te s prekrivenom kapuljačom trenirke. Zaposleniku mjenjačnice se na ulazu u mjenjačnicu obratio pitanjem hoće li nešto mijenjati, a kad je zaposlenik išao prema zaštićenom prostoru iza pulta, okrivljenik je krenuo za njim i prema njemu uperio plastični pištolj zaprijetivši mu, a potom je fizički nasrnuo na njega. U naguravanju i hrvanju okrivljenik je, tereti ga se, s nakanom da teško tjelesno ozlijedi oštećenika više ga puta udario čekićem u predjelu čeonog i tjemenog dijela glave, uhvatio ga lijevom rukom oko vrata, oborio na pod i nastavio ga udarati čekićem po glavi pri čemu je oštećenik zadobio otvorene rane desno čeono, lijevo čeono tjemeno i lijevo zatiljak koje ozljede su lake tjelesne ozljede.
Okrivljenika se tereti da je s pulta blagajne uzeo novac u iznosu od 50.600 kuna i 4.900 eura te napustio mjenjačnicu, a počinjenjem ovog kaznenog djela mjenjačnica je oštećena za navedeni iznos.