Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 27-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva i pokušaja teške tjelesne ozljede

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) koji je u neubrojivom stanju počinio radnju koja prostoru i vremenski neposredno prethodi ostvarenju bića kaznenih djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi sa člankom 34. Kaznenog zakona i teške tjelesne ozljede u pokušaju iz  članka 118. stavak 1. u svezi sa člankom 34. KZ-a. (11. 10. 2016.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 19. lipnja 2016. oko 21,30 sati u stanu na području Županije splitsko-dalmatinske; s ciljem da usmrti svoju majku (1971.); iz kuhinje uzeo nož i njime ju više puta uboo u predjelu desnog prsnog koša i potiljka zadavši joj više ubodnih rana (uzrokovale laceraciju pluća s krvi i zrakom u prsnom košu) odnosno osobito tešku i po život opasnu ozljedu. U trenutku kada ga je očuh (1968.) pokušao spriječiti u daljnjem postupanju, okrivljenika se tereti da je istim nožem; s ciljem da i njega teško tjelesno ozljedi; dva puta ga oboo u predjelu lijeve podlaktice i zadao mu dvije ubodne rane odnosno ozljede lake naravi.
U optužnici je predloženo da sud okrivljeniku produlji istražni zatvor (čl. 551. st. 1. Zakona o kaznenom postupku) te je, na temelju odredbe članka 550. stavak 1. istog Zakona, postavljen zahtjev da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti i odredi mu prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.