Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispravak objavljene netočne informacije

U Jutarnjem listu od subote, 10. prosinca 2011. objavljen je tekst pod naslovom "Tko je 'jamio' pola milijuna maraka iz sefa Kalebićevih?" u kojem novinar postavlja pitanje "gdje je završio iznos koji bi se danas mogao iskazati u protuvrijednosti od oko 270.000 eura, te što je sa 424.000 kuna s računa njezine tvrtke?" (12. 12. 2011.)
Radi točnog informiranja javnosti priopćujemo kako se u spisu Županijskog suda u Splitu, na stranicama od 215. do 218. nalaze odgovori na novinarova pitanja. Slijedom traženja Istražnog centra Županijskog suda u Splitu o dostavi novca radi polaganja u korist državnog proračuna; a nakon primitka potvrde o privremenom oduzimanju novca s popisom novčanica od nadležne Policijske uprave splitsko-dalmatinske; Županijski sud u Splitu je dostavio Privrednoj banci Zagreb d.d. Poslovna jedinica Split, polog privremeno oduzetih deviznih sredstava odnosno priloženu efektivu s nalogom da se isti preda računovodstvu suda radi polaganja na račun Ministarstva financija Republike Hrvatske kod spomenute banke. Iz presude je razvidno kako se temeljem čl. 82. Kaznenog zakona od optuženika Željka Kalebića i Vedrane Kalebić oduzima imovinska korist ostvarena kaznenim djelom zlouporabe opojnih droga, i to od Željka Kalebića novac pronađen pretragom stana i od Vedrane Kalebić novac pronađen u sefu kod ZAP-a Split.
Slijedom svega navedenog, odgovor na novinarovo pitanje "tko je 'jamio' pola milijuna maraka iz sefa Kalebićevih?" nalazi se u spisu Županijskog suda u Splitu, o čemu postoji trag, pa nisu točni navodi novinara o nestanku predmetnog novca.