Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 25-godišnjak i određen istražni zatvor te doneseno rješenje o provođenju istrage

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1992.) i donio rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (17. 5. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 26. travnja 2017. oko 18,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; odjeven u svijetloplave traper hlače i tamnu jaknu s patent zatvaračem s kapuljačom te s tamnom kapuljačom s prorezima za oči na licu i metaliziranim sunčanim naočalama, ušao u kladionicu imajući navučene crne rukavice na rukama i držeći veliki kuhinjski nož u desnoj ruci. Osnovano se sumnja da je uz prijetnju nožem zatražio od zaposlenice (1988.) novac koji mu je ona, u strahu za vlastiti život, dala u iznosu od 2.300,00 kuna.
Ujedno, osnovano se sumnja da je 7. svibnja 2017. oko 15,45 sati na području iste županije; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; odjeven u crne hlače i tamnu jaknu s patent zatvaračem s kapuljačom navučenom preko glave i ženskom tamnom čarapom preko lica, ušao u drugu kladionicu imajući crvene rukavice na rukama i nož u desnoj ruci. Uz prijetnju nožem zatražio je od zaposlenice (1979.) novac koji mu je ona, u strahu za vlastiti život, dala u iznosu od 2.490,00 kuna.
Osnovano se sumnja da je 9. svibnja 2017. oko 13,15 sati; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi, ušao u poslovnicu pošte na području iste županije odjeven u tamnoplave trenerka hlače i sivomaslinastu jaknu sa ženskom najlon čarapom navučenom preko glave i lica. Imajući crvene rukavice na rukama i veliki nož u desnoj ruci prišao je zaposlenici (1960.) i zatražio novac, no kad se ona u strahu za vlastiti život odmakla od pulta i počela vikati, tad je do prodajnog pulta došao zaštitar (1974.), a okrivljenik je pobjegao iz poslovnice ne otuđivši ništa.
Postoji osnovana sumnja da je, u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi, 11. svibnja 2017. oko 20,00 sati ušao u kladionicu na području iste županije odjeven pritom u maskirne hlače i trenerku plave boje s patent zatvaračem i kapuljačom te smeđom ženskom najlon čarapom preko lica. Imajući na rukama građevinske rukavice i kuhinjski nož s nazubljenom oštricom u desnoj ruci prišao je zaposlenici (1964.) i zatražio novac koji mu je ona, u strahu za vlastiti život; predala u iznosu od 1.450,00 kuna.

Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika sukladno odredbama članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoji opasnost da će okrivljenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Istražni sudac prihvatio je navedeni prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela u trajanju od mjesec dana.