Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) i hrvatske državljanke (1972.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (19. 6. 2019.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od rujna 2014. godine do dana podnošenja kaznene prijave 1. kolovoza 2018. na području Županije splitsko-dalmatinske, zajednički i dogovorno u nakani stjecanja protupravne koristi, doveli i održavali u zabludi poznanicu (1958.) tako da su joj obećali vratiti ranije posuđeni novac na način da su je uvjerili kako oni nisu kreditno sposobni i da ona umjesto njih podigne kredit kod jedne kreditne kuće. Okrivljenici su joj lažno prikazali da će kredit vraćati što su potvrdili izjavom koju je oštećena poznanica 16. rujna 2014. ovjerila kod javnog bilježnika, unaprijed odlučivši da kredit neće vraćati. 
Oštećenica je uz pomoć prvookrivljenika 22. rujna 2014. kao korisnik kredita zaključila ugovor o kreditu s kreditnom kućom u iznosu od 340.000,00 kuna i po isplati kredita cjelokupni iznos isplaćenog kredita predala prvookrivljeniku koji je od ovog iznosa, s osnova povrata starog duga, oštećenici predao iznos od 10.000,00 eura (u kunskoj protuvrijednosti), dok je ostatak novca zadržao za sebe.
Okrivljenici ni do danas nisu vratili predmetni kredit znajući da je on osiguran upisom hipoteke nad kućom i okućnicom u vlasništvu oštećenice čime su ju oštetili za novčani iznos od najmanje 340.000,00 kuna.