Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 74-godišnjaka zbog prijevare i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1943.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ/11. (21. 3. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 1. ožujka 2013. na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani da se neosnovano materijalno okoristi u znatnom iznosu; vlasniku jedne agencije lažno predočio da je on stvarni vlasnik zemljišta k.o. Marina, pa je vlasnik agencije ne sumnjajući u njegov identitet i istinitost njegovih navoda zaključio s okrivljenikom posrednički ugovor o prodaji navedenog zemljišta, nakon čega se 31. svibnja 2013. sastao s direktorom trgovačkog društva kojeg je ta agencija, temeljem posredničkog ugovora, pronašla kao kupca zemljišta. Okrivljenika se tereti da je lažno predočio kupcu kako je on vlasnik zemljišta te je u javnobilježničkom uredu zaključen predugovor o kupnji predmetnog zemljišta pa je okrivljenik dao punomoć jednoj osobi da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o kupoprodaji zemljišta i primi kupoprodajnu cijenu. Prilikom ovjere predugovora i punomoći okrivljenik je kao dokaz svog identiteta odnosno predočio krivotvorenu osobnu iskaznicu Republike Hrvatske na ime osobe koja je preminula tijekom 2010. godine.
Kupac zemljišta je ne sumnjajući u identitet okrivljenika predao mu u gotovini novčani iznos od 40.000,00 eura na ime kapare i obvezao se u ime svog trgovačkog društva isplatiti na ime ostatka kupoprodajne cijene još 100.000,00 eura (u kunskoj protuvrijednosti) po prodajnom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate. Kupac je 1. srpnja 2013. sa punomoćnikom okrivljenika zaključio ugovor o kupoprodaji nekretnina i s računa svog trgovačkog društva na tekući račun punomoćnika uplatio iznos od 747.300,00 kuna koji je punomoćnik 2. srpnja 2013. predao okrivljeniku ne sumnjajući u njegov identitet.

Zemljišnoknjižni odjel nadležnog suda je istog dana uknjižio pravo vlasništva s okrivljenikova lažnog identiteta na trgovačko društvo u vlasništvu kupca, čime si je okrivljenik pribavio ne pripadajuću materijalnu korist u ukupnom iznosu od 140.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti, a vlasnika zemljišta oštetio za iznos od 1.800.000,00 kuna (tržišna vrijednost predmetnog zemljišta).