Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 64-godišnjaka i 50-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljana (1948. i 1962.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz čl. 249. st. 4. u svezi sa čl. 249. st. 3. te čl. 240. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (21. 6. 2012.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da kao dežurni porodničari oko 13,30 sati 15. kolovoza 1998. na Klinici za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, po prijemu trudnice (1971.) u rađaonu i pregleda nje, nisu uočili, iako su to trebali, da se radi o visokorizičnoj trudnoći s teškom placentarnom insuficijencijom i intrauterinom retardacijom, kao i cerebralnom hipoksijom u oba ploda. Obavili su pripreme i provodili normalni vaginalni porod trudnice ne očekujući da će time ugroziti život drugog dvojka, premda je takvo stanje trudnice bilo evidentno i nužno zahtijevalo donošenje i provođenje odluke o hitnom poduzimanju carskog reza. Zbog djelovanja trudova tijekom vaginalnog poroda trudnice drugi dvojak je preminuo istog dana oko 17,45 sati.
Podsjećamo, Vrhovni sud Republike Hrvatske je 14. ožujka 2012. odbio kao neosnovane žalbe okrivljenika i potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu kojom je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Splitu dopuštena obnova postupka u gore navedenom kaznenom predmetu.