Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog prijevare i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja jednog produljenog kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona/11 i jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a/11, a sve u svezi s čl. 51. i čl. 52.  KZ-a/11. (21. 6. 2018.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je u više navrata od 29. prosinca 2005. do 27. studenog 2008. na području Splitsko-dalmatinske županije; u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi; nakon što je u postupku pred Vojnom poštom 1080 Split, kako bi pribavio Potvrdu o okolnostima stradavanja u Domovinskom ratu za vrijeme pripadnosti 141. brigadi Hrvatske vojske, dostavio Prijepis nalaza iz protokola Hitnog kirurškog prijema KBC-a Split, Klinike za kirurgiju od 18. svibnja 2006., u kojem je neistinito navedeno da je evidentiran u knjizi protokola HKP, KBC-a Split, zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nezgodi 3. studenog 1993. godine, svjestan da te prigode nije zadobio nikakve ozljede.
Okrivljenik je potom u postupku priznavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, nadležnom uredu državne uprave županije, podnosio zahtjeve za priznavanje takvog statusa, uz koje je pored prethodno navedene potvrde prilagao i nevjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, lažno prikazujući da je sačinjena tijekom liječenja u zdravstvenim ustanovama koje se navode na toj dokumentaciji, a svjestan da to nije istina.
Nadležno liječničko povjerenstvo je ne sumnjajući u vjerodostojnost priložene dokumentacije, utvrdilo da kod okrivljenika postoji oštećenje organizma, na temelju čega je nadležni ured državne uprave donio odluku kojom mu je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata VIII. skupine s 40 posto oštećenja organizma i pravom na odgovarajuću osobnu invalidninu, a potom mu je nadležna služba zavoda za mirovinsko osiguranje, temeljem nje, kao i dodatne nevjerodostojne dokumentacije, priznao pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad uzrokovane 60 posto ozljedom i bolešću zadobivenoj u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Na temelju opisanog, okrivljeniku je od 1. siječnja 2006. do 31. ožujka 2016. s osnova osobne invalidnine neosnovano isplaćen iznos od ukupno 26.506,17 kuna, a zbog te invalidnosti je oslobođen poreza u iznosu od 4.618,15 kuna, te od 1. prosinca 2007. do 31. ožujka 2016. s osnova bolesti i ozljeda zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske invalidska mirovina u iznosu od 80.938,87 kuna. Tereti ga se da si je pribavio nepripadajuću materijalnu korist u ukupnom iznosu od 110.063,19 kuna oštetivši za taj iznos proračun Republike Hrvatske.