Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika i trgovačkog društva zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1972. i 1976.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona te trgovačkog društva zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 1. i 2. KZ-a sve u svezi s člankom 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (21. 12. 2017.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 18. ožujka 2014. na području Županije splitsko-dalmatinske, prvookrivljenik kao direktor trgovačkog društva, a drugookrivljenik kao zastupnik trgovačkog društva iz Širokog Brijega, postupili zajednički dogovorno da ovom trgovačkom društvu pribave imovinsku korist te su neistinito predočili direktoru trgovačkog društva iz Splita da, ukoliko njegovo trgovačko društvo proda i isporuči robu iz svog asortimana trgovačkom društvu iz Širokog Brijega, utoliko će ju ovo trgovačko društvo platiti u roku od 75 dana od svake pojedine isporuke.
Okrivljenike se tereti da su unaprijed odlučili da, u ime i za račun trgovačkog društva iz Širokog Brijega, isporučenu robu preuzmu i naplate, te kada im je oštećenik kao direktor trgovačkog društva iz Splita povjerovao, u daljnjih šest mjeseci je trgovačkom društvu iz Širokog Brijega prodao i isporučio razne vrste robe iz traženog asortimana u ukupnoj vrijednosti od 428.111,81 kuna. Isporučenu robu trgovačkog društva iz Splita okrivljenici su, u ime i za račun trgovačkog društva iz Širokog Brijega, preuzeli i zadržali te time oštetili trgovačko društvo za iznos od oko 428.111,81 kuna.