Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog utaja poreza ili carine

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (22. 3. 2019.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2011. kao direktor trgovačkog društva iz Splita, u nakani da uskrati proračunu Republike Hrvatske porezna davanja, postupio protivno odredbama članka 20. Zakona o porezu na dodanu vrijednost i odredbama članka 5. i 7. Zakona o porezu na dobit. Okrivljenik je, tereti ga se, postupao na način da je neosnovano koristio pretporez po ulaznim računima obrta i sportskog kluba u kojima je bio odgovorna osoba i kroz poslovne knjige neistinito prikazao kupnju dugotrajne imovine i izvršene usluge za obrt kao i sponzoriranje tog kluba. Okrivljenik je znao da su obrt i klub neaktivni i tako je neosnovano iskazao pretporez u iznosu od 159.317,03 kune te prilikom podnošenja prijave poreza na dobit manje prikazao, prijavio i obračunao osnovicu poreza na dobit u iznosu od 178.867,57 kuna. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenik je, tereti ga se, oštetio proračun Republike Hrvatske za ukupni iznos od 339.184,95 kuna.
Ujedno, okrivljenika se tereti da je od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2012. kao direktor trgovačkog društva iz Splita, u nakani  da proračunu Republike Hrvatske uskrati znatna sredstva za porezne obveze, postupio  protivno odredbama članka 20. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, odredbama članka 5. i 7. Zakona o porezu na dobit i članka 30. Zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit. Okrivljenik je, tereti ga se, neosnovano koristio pretporez po ulaznim računima trgovačkog društva i sportskog kluba i kroz poslovne knjige neistinito prikazao izvršene usluge za trgovačko društvo i sponzoriranje za taj klub. Okrivljenik je znao da su ovo trgovačko društvo i klub neaktivni te je tako neosnovano iskazao pretporez u iznosu od 118.200,00 kuna, pa si je isplaćivao pozajmice i obavio izuzimanje financijske imovine trgovačkog društva za privatne potrebe. Okrivljenika se tereti da na ovo nije obračunao, prijavio ni platio porez ni prirez na dohodak od kapitala u iznosu od 699.617,31 kunu, kao što u poreznoj prijavi nije obračunao, prijavio ni platio porez i prirez na dohodak od kapitala u iznosu od 328.007,87 kuna. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenik je, tereti ga se, oštetio proračun Republike Hrvatske za ukupni iznos od 1.086.825,16 kuna.