Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 49-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. u svezi s člankom 215. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona/11.  (24. 3. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 31. svibnja 2016. oko 7,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske kao zaposlenik društva na radnom mjestu poslovođe brodocijevara i kao ovlašteni poslodavac za zaštitu na radu; ujedno u svojstvu rukovoditelja radova kooperantskih radnika društva; postupio protivno dužnosti iz odredbi članka 24. stavak 1. točka 6. i 7. Zakona o zaštiti na radu. Okrivljenik je bio u obvezi da radnicima zabrani rad koji nije u skladu s uputama poslodavca, ali je dopustio rad na osposobljavanju sanitarnih čvorova na zapadnom tornju plutajućeg objekta koji je bio na remontu, a ti su radovi uključivali korištenje plinskog rezača.
Protivno obvezi iz odredbe članka 5. Organizacijske upute za rad na siguran način s otvorenim plamenom, okrivljenika se tereti da nije od odjela zaštite od požara ishodio dozvolu za početak radova s otvorenim plamenom, olako smatrajući da do požara neće doći. Kada je radnik V. S. oko 9,15 sati počeo rad s plinskim rezačem na izljevima u sanitarnim čvorovima u prostorijama posade na zapadnom tornju predmetnog doka, tada je došlo do zapaljenja papirnatog materijala u susjednoj arhivskoj prostoriji te se vatra prošila preko zapadnog tornja u duljini od 40 metara između rebara 50 i 80 doka.
Vatra je zahvatila ukupno devet prostorija, a daljnje širenje požara spriječila je pravovremena intervencija vatrogasnih postrojbi. Počinjenjem ovog kaznenog djela oštećenom društvu uzrokovana je šteta u visini od oko 3.261.583,86 kuna.