Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 40-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1981.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (27. 7. 2021.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je od kraja studenog 2019. do veljače 2020. godine u Splitu i Makarskoj, kao direktor trgovačkog društva postupao u nakani da si pribavi materijalnu dobit u znatnom iznosu, na štetu tog trgovačkog društva. Okrivljenika se tereti da je, iako svjestan kako je dužan skrbiti o interesima društva s pažnjom urednog i savjesnog gospodara, postupio protivno odredbama članka 252. i članka 10. stavak 4. Zakona o trgovačkim društvima i svojim ovlastima te interesima društva, odnosno da je u više navrata s računa trgovačkog društva za svoje osobne potrebe podigao ukupno 143.874,00 kuna neistinito navodeći kako novac podiže za potrebe blagajne i kao pozajmice.
Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenik si je, tereti ga se, neosnovano pribavio materijalnu dobit u iznosu od 143.874,00 kuna na štetu trgovačkog društva.