Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 56-godišnjeg okrivljenika zbog prijevare i utaje poreza ili carine

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 8. siječnja, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 2. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. KZ-a/11. (1. 2. 2021.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 24. siječnja 2018. do 17. svibnja 2018. u Komiži na otoku Visu; u nakani da se nepripadno materijalno okoristi u znatnom iznosu; kao osoba koja je stvarno vodila poslovanje jednog trgovačkog društva sklopio u ime tog društva sa oštećenikom usmeni ugovor za izgradnju kuće apartmana po sistemu ključ u ruke za cijenu od 100.000,00 eura, pri čemu je oštećenika uvjeravao kako je u tijeku nabava materijala i pripreme za izgradnju, što mu je ovaj i povjerovao te mu u nekoliko navrata isplatio novčani iznos od ukupno 355.000,00 kuna koji se odnosio na izgradnju i nabavu materijala.
Okrivljenika se tereti da je odlučio ne postupiti po usmenom dogovoru i zadržati za sebe primljeni novac budući da je na toj čestici izveo tek zemljane radove iskopa i pripreme za temelje te postavio temeljnu kanalizaciju s cijelim nizom propusta u građenju, nakon čega je prekinuo radove na gradilištu. U postupku je utvrđeno kako nikada nije naručio dogovorenu i plaćenu opremu te materijal za izgradnju kuće, a primljeni je novčani iznos od 355.000,00 kuna, tereti ga se, zadržao za sebe.
Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret i da je od 24. siječnja 2018. do 17. svibnja 2018. u Komiži na otoku Visu, kao osoba koja je stvarno vodila poslovanje jednog trgovačkog društva, sklopio u ime tog društva sa oštećenikom usmeni ugovor za izgradnju kuće apartmana po sistemu ključ u ruke, pa je, s ciljem da navedeno društvo manje plati poreza, zatražio od oštećenika da iznos za izgradnju kuće uplati na privatni račun njegove kćeri umjesto na račun ovog društva. Okrivljenika se tereti da, nakon što je oštećenik platio za dogovorene radove ukupan iznos 355.000,00 kuna, nije ga uložio u blagajnu niti je primitak evidentirao u poslovnim knjigama te na taj način nije prijavio ni platio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 71.000,00 kuna oštetivši proračun Republike Hrvatske za taj iznos.