Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 31-godišnjaka zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona/11 i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 3. Kaznenog zakona/11. (29. 10. 2020.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 10. rujna 2020. oko 13,10 sati u stanu kojim se koristi u Splitu, protivno zabrani iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u svrhu daljnje predaje trećim osobama uz novčanu naknadu, skrivao prepakirano u više PVC paketa različitih masa ukupno 1.243,06 grama kokaina, a ta se droga nalazi na Popisu droga psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.
Optužnicom mu se stavlja na teret da je u istom stanu kojim se koristi, skrivao jednu poluautomatsku pušku vojnog porijekla, jedan trotilski metak od 200 grama vojnog porijekla, četiri ručne bombe M 75, dva komada ručnih bombi M 91, tri komada ručnih bombi M 93, 542 komada puščanog streljiva vojnog porijekla te 1120 komada puščanog streljiva drugog kalibra također vojnog porijekla koji su sukladno članku 7. stavak 1. točka 4., 7., 9. i 10 Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana razvrstani kao oružje A kategorije koje građanima nije dozvoljeno pribavljati i držati u posjedu.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku/08).