Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog prostitucije

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1981., 1983. i 1976.) zbog počinjenja četiri kaznena djela prostitucije iz članka 157. stavak 2. u svezi s člankom 51. Kaznenog zakona. (30. 4. 2018.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od studenog 2016. do 14. siječnja 2018., zajednički i dogovorno u cilju ostvarivanja protupravne imovinske koristi, iskoristili težak položaj odnosno teške životne okolnosti i emocionalnu nestabilnost žrtava (1994., 1997., 1994. i 1992.) obmanjujući ih o uvjetima rada i upućivanje u pružanje ilegalnih usluga u hotelima i apartmanima na području Savezne Republike Njemačke zbog čega su organizirali prijevoz iz Hrvatske u Njemačku dajući im lažne informacije o uvjetima pod kojima su trebale pružati seksualne usluge, kao i o podjeli novčane dobiti. Tereti ih se da su, po njihovu dolasku u Njemačku, nametnuli svoje uvjete rada te ih seksualno i financijski iskorištavali, na način da su okrivljenici kreirali oglase na neutvrđenim internetskim stranicama navodeći kontakt na koji su se oni sami javljali i dogovarali sa zainteresiranim klijentima vrijeme, mjesto i cijenu pružanja tih usluga, a prema njihovim uputama su djevojke od klijenata naplaćivale dogovorene novčane iznose.
Prvookrivljenika se tereti da je, prema zajedničkom dogovoru s drugookrivljenicom i trećeokrivljenikom, svakodnevno preuzimao od djevojaka najmanje pola novčanog iznosa koje bi one dobile od klijenata pružanjem usluga, a u rijetkim slučajevima kada je prvookrivljenik bio odsutan, djevojke bi tražene novčane iznose slale preko pošte prvookrivljeniku ili drugookrivljenici na određenu adresu. Okrivljenici su, pružanjem seksualnih usluga od djevojaka, pribavili protupravnu imovinsku korist od 730.000,00 kuna.

U optužnici je predloženo da se protiv prvookrivljenika produlji istražni zatvor s obzirom da postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Splitu prihvatilo je navedeni prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika produljilo istražni zatvor temeljem citirane zakonske odredbe.