Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 19-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog počinjenja kaznenih djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. u svezi sa st. 1. Kaznenog zakona i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude iz čl. 308. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a. (4. 7. 2012.)

Optužnicom se mlađeg punoljetnika tereti da je oko 00,50 sati 18. svibnja 2012. u Solinu, upravljao osobnim automobilom marke BMW dok se prema njemu na temelju pravomoćne presude Prekršajnog suda u Splitu izvršava zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste ili kategorije motornih vozila. Tereti ga se da je upravljao vozilom županijskom cestom kroz naselje brzinom od oko 107 km/h, a koja je dvostruko veća od dopuštene, svjestan i pristajući da time može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu.
Zbog navedene brzine 19-godišnjak nije uspio savladati zavoj uslijed čega je izgubio kontrolu nad vozilom te preko pune razdjelne crte prešao na suprotni kolnički trak te prednjim dijelom udario u prednju lijevu stranu osobnog automobila marke Fiat Uno kojim je iz njemu suprotnog smjera upravljao hrvatski državljanin (1993.). Vozilo Fiat Uno je odbačeno van zapadne strane kolnika na betonsku površinu, a vozač je zadobio mnogostruke ozljede od kojih je istoga dana preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.
Optužnicom je predloženo da se protiv mlađeg punoljetnika produlji istražni zatvor jer osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a što je optužno vijeće Općinskog suda u Splitu i prihvatilo.