Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1979. i 1978.) zbog počinjenja zbog kaznenog djela pronevjere iz članka 233. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a. (1. 4. 2019.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. siječnja 2014. do 8. lipnja 2018., kao skladištari-prodavači trgovačkog društva na području Županije splitsko-dalmatinske, zajednički i dogovorno u nakani da se neosnovano materijalno okoriste u znatnom iznosu, nepoznatim kupcima prodavali rezervne dijelove iz skladišta tog trgovačkog društva.
Okrivljenici nisu, tereti ih se, prilikom prodaje izdavali račune i fiskalizirali ih te su gotovinu zadržali za sebe, čime su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 834.039,40 kuna na štetu trgovačkog društva. U nakani prikrivanja stvarnog stanja robe na skladištu, okrivljenike se tereti da su unosili neistinite podatke o stanju robe kako bi prilikom inventura za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu prikazali kako količina robe odgovora onoj koja je bila u skladištu kao da je u međuvremenu nisu prodali.