Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (1. 8. 2019.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 18. svibnja 2019. oko 14,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon verbalnog sukoba sa susjedom (1981.) koji mu je došao reći da prestane s vikanjem i stvaranjem buke, u stanju psihotičnog poremećaja zbog kojih nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svojih postupaka i njihovo upravljanje, iz svog stana na udaljenosti od oko jedan metar ispalio hitac iz pištolja prema tijelu žrtve. Oštećenik je zadobio teške i po život opasne ozljede (strijelna rana trbuha, prostrijel slijepog dijela debelog crijeva, izljev krvi u trbušnu šupljinu, izljev krvi iz potrbušnice, prostrijel krila desne crijevne kosti sa strijelnom ranom kože) te je prevezen u Klinički bolnički centar Split gdje mu je život spašen hitnom liječničkom intervencijom.
U optužnici je predloženo da se prema okrivljeniku produlji istražni zatvor s obzirom da je protupravno djelo počinio u stanju neubrojivosti i postoji opravdana bojazan da će ponoviti teško kazneno djelo (članak 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku) te je postavljen zahtjev, na temelju odredbe članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik u stanju neubrojivosti počinio protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i da odredi mu prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.