Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog pokušaja silovanja i protupravnog oduzimanja slobode

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1990.) zbog počinjenja kaznenog djela silovanja u pokušaju iz članka 153. stavak 1. u svezi s člankom 152. stavak 1. i u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz članka 136. stavak 2. KZ/11, i protiv hrvatske državljanke (1995.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz članka 136. stavak 2. KZ/11. (2. 3. 2020.)
Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je 8. veljače 2019. od 21,30 do 22,30 sati, protivno volji bivše djevojke (1992.) držao ju u svom stanu na području Županije splitsko-dalmatinske te ju je, unatoč njenom protivljenju uz fizičku silu pokušao silovati, no u svojoj namjeri nije uspio budući da se oštećenica opirala i odgurivala ga od sebe te udarala nogama.
Prvookrivljeniku i drugookrivljenici se stavlja na teret da su 8./9. veljače 2019. između 19,00 do 00,30 sati protivno volji bivše prvookrivljenikove djevojke držali ju u stanu na području iste županije. Oštećenica je cijelo vrijeme pokušavala pobjeći iz stana, ali joj prvookrivljenik i drugookrivljenica to nisu dopustili, a u jednom je trenutku zaprijetila prvookrivljeniku kuhinjskim nožem tražeći da je pusti, no prvookrivljenik ju je svladao i oduzeo joj nož.
Neposredno nakon toga, drugookrivljenica je, tereti ju se, počela udarati oštećenicu otvorenim dlanom ruke po licu, rukama po glavi, gurnula je na pod i udarala je nogama po glavi i tijelu, a na njene riječi da će sve prijaviti policiji, prvookrivljenica joj je verbalno zaprijetila. Tereti ih se da su uz uporabu fizičke snage prislanjali prste oštećenice na njen mobilni telefon kako bi ga otključali i izbrisali sadržaj koji se odnosio na nju i prvookrivljenika.