Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Netočni navodi objavljeni u crnogorskom tisku a prenijeti na hrvatskom portalu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dopunjuje ranije objavljena priopćenja na internetskoj stranici (http://www.dorh.hr/sp1712, http://www.dorh.hr/PostupanjeUPredmetu), a povodom danas objavljenog teksta u crnogorskim novinama "Dan" prenijetog na jednom hrvatskom portalu, odnosno priopćava kako su netočni i zlonamjerni navodi u crnogorskom i hrvatskom članku. (2. 8. 2012.)

Podsjećamo, u predmetu "Lora 1" je donijeta pravomoćna presuda protiv osam pripadnika Hrvatske vojske zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, dok je u predmetu "Lora 2" pravomoćna optužnica protiv pet pripadnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu uz suglasnost Županijskog državnog odvjetništva u Splitu odlučeno je dvojici optuženika koji se nalaze u bijegu suditi u odsutnosti te se očekuje zakazivanje glavne rasprave.
U odnosu na stradavanje i nestanak pripadnika tzv. "nikšićko-šavničke grupe" odnosno vojnika bivše JNA iz Crne Gore zarobljenih na hercegovačkom ratištu 1992. godine, temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Splitu iz travnja 2009. godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi kriminalističko istraživanje radi provjere navoda i utvrđivanja okolnosti stradavanja zarobljenika. Tijekom provedenih izvida pribavljen je iskaz svjedoka koji trenutno boravi u inozemstvu, te je od Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore pribavljena cjelokupna dokumentacija kojom raspolažu vezano za stradavanje pripadnika ove skupine, nakon čega je i od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zatraženo dodatno kriminalističko istraživanje radi provjere navoda iz pribavljene dokumentacije.
Slijedom iznesenog, zlonamjerne su tvrdnje autora teksta da ne postoji suradnja sa Vrhovnim državnim tužilaštvom Crne Gore te da državno odvjetništvo opstruira istragu, a sve to bez prethodne provjere istinitosti tih navoda kod nadležnog državnog odvjetništva.