Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv mlađeg punoljetnika i prema maloljetniku

Dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu ispitao je okrivljenika mlađeg punoljetnika (2001.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iznude iz članka 243. stavak 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona, a sudac istrage za mladež Županijskog suda u Splitu ispitao je maloljetnika (2003.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iznude iz članka 243. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ-a. (2. 9. 2020.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, na temelju članka 75. Zakona o sudovima za mladež i članka 217. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o provođenju pripremnog postupka od 31. kolovoza 2020. prema maloljetniku zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno s mlađim punoljetnikom počinio navedeno kazneno djelo tijekom kojeg će biti provedene dokazne radnje ispitivanja žrtve i svjedoka koji imaju određena saznanja o događaju koji je predmet ovog kaznenog postupka.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, na temelju članka 217. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o provođenju istrage od 31. kolovoza 2020. protiv mlađeg punoljetnika zbog postojanja osnovane sumnje da je zajedno s maloljetnikom počinio navedeno kazneno djelo tijekom koje će biti provedene dokazne radnje ispitivanja žrtve i svjedoka na okolnosti događaja.

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja maloljetnika i mlađeg punoljetnika, dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv mlađeg punoljetnika zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). 
Predloženo je i određivanje istražnog zatvora prema maloljetniku na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. 

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedene prijedloge i protiv mlađeg punoljetnika i prema maloljetniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.