Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog kaznenog djela lažne uzbune

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona u svezi s člankom 52. Kaznenog zakona. (2. 11. 2016.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 25. lipnja 2016. u 17,00 sati na području Županije splitsko-dalmatinske, zbog prethodnih postupanja policijskog službenika (1967.) prema njemu, sa svog mobilnog telefona nazvao Operativno komunikacijski centar Policijske uprave splitsko-dalmatinske na broj 192, s ciljem da inicira postupanje policijskih službenika prema navedenom policijskom službeniku istovremeno svjestan kako njegovi navodi nisu istiniti. U tom je pozivu dojavio kako je taj policijski službenik za vrijeme radnog vremena bio u alkoholiziranom stanju te se zbog alkoholiziranosti pridržavao za ogradu. Policijski službenici su žurno postupali prema prijavljenom policijskom službeniku i utvrdili neistinitost dojave.
Ujedno, tereti ga se da je istog dana u 18,24 sati nazvao operativno dežurstvo Postaje prometne policije i dojavio da ga je prethodno navedeni policijski službenik u alkoholiziranom stanju ugrozio svojim osobnim vozilom kao pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Postupajući po ovoj dojavi, policijski službenici su službenim vozilima žurno izašli na šire područje grada radi pronalaska prijavljenog vozača i vozila te utvrdili neistinitost dojave.