Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka i 43-godišnjakinje

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz članka 154. stavak 2. u svezi stavka 1. točka 1. i 2. u svezi s člankom 153. stavak 1. i u svezi s člankom 152. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela rodoskvrnuća iz članka 179. stavak 1. KZ-a, te protiv hrvatske državljanke (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela iz članka 302. stavak 1. i 4. KZ-a. (3. 2. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je tijekom kolovoza 2016. godine, htijući se spolno zadovoljiti, uporabom sile počinio navedeno kazneno djelo na štetu djeteta (1999.) u stanu na području Županije splitsko-dalmatinske, a oštećenica je zbog doživljene traume hospitalizirana. Okrivljenicu se tereti da, iako je znala kako je član obitelji počinio teško kazneno djelo na štetu djeteta i kako bi prijavljivanjem bilo moguće puno lakše otkriti kazneno djelo i počinitelja, to kazneno djelo nije prijavila do dana uhićenja počinitelja.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).