Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage zbog trgovanja ljudima

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 2. veljače donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1981., 1983. i 1976.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. (3. 2. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2016. godine do 29. siječnja 2018.; zajednički i dogovorno, s ciljem stjecanja značajne protupravne imovinske koristi; iskoristili težak položaj odnosno teške životne okolnosti i emocionalnu nestabilnost žrtava (1994., 1997. i 1994.) te obmanjujući ih o uvjetima rada, upućivali za pružanje ilegalnih usluga u hotelima i apartmanima na području Njemačke radi čega su organizirali prijevoz iz Hrvatske u Njemačku dajući im lažne informacije o uvjetima pod kojima su trebale pružati seksualne usluge, kao i o podjeli novčane dobiti. Po njihovom dolasku u Saveznu Republiku Njemačku, osnovano se sumnja da su im okrivljenici nametnuli svoje uvjete rada i seksualno i financijski ih iskorištavali, na način da su okrivljenici kreirali oglase na neutvrđenim internetskim stranicama navodeći kontakt na koji su se oni sami javljali i dogovarali sa zainteresiranim klijentima vrijeme, mjesto i cijenu pružanja usluga, te su prema tim uputama djevojke od klijenata naplaćivale dogovorene novčane iznose.
Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, prema zajedničkom dogovoru s drugookrivljenicom i trećeokrivljenikom, svakodnevno preuzimao od djevojaka najmanje pedeset posto novčanog iznosa koje bi žrtve dobile od klijenata pružanjem usluga, a u rijetkim slučajevima kada je prvookrivljenik bio odsutan, djevojke bi tražene novčane iznose slale prvookrivljeniku ili drugookrivljenici na adresu preko usluge pošte. Osnovano se sumnja da je pružanjem seksualnih usluga okrivljenicima pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 650.000,00 kuna.
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon ispitivanja predložilo da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).