Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. u svezi s člankom 215. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (3. 3. 2017.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je u poslijepodnevnim satima 18. rujna 2015. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao vlasnik obrta angažiran za obavljanje radova na remontu brodskog vitla na ribarskom brodu, prilikom obavljanja radova olako držao da neće nastupiti štetne posljedice, postupio protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu i protivno članku 6. stavak 1. Pravilnika o uporabi osnovnih zaštitnih sredstava. Tereti ga se da je koristio električnu brusilicu improvizirano spojenu bez utikača, bez strujne zaštite i izrazito nauljenu te nije osigurao nauljenu površinu mjesta rada i ograničeno kretanje užarenih čestica nastalih uporabom električne brusilice na način da bi zatvorio sve otvore u koje bi one mogle doprijeti. Okrivljenik nije radnicima, koji nisu stručno osposobljeni za obavljanje poslova remonta brodskog vitla, osigurao odgovarajuća osobna zaštitna sredstva tako da su prilikom rada radnika M. R. električnom brusilicom na koloturniku vitla užarene čestice metala nastale od rezanja koloturnika vitla zapalile zapaljivo sredstvo koje se nalazilo u otvorenom prostoru kormilarnice. Zapaljeno sredstvo je planulo intenzivnim plamenom koji se proširio prema otvorenom prostoru palube, uslijed čega je radnik, koji je bio leđima okrenut kormilarnici, zadobio opekline glave, vrata, trupa i udova koje su zahvatile 35 do 40 posto površine tijela sa zatajenjem funkcije disanja, upalu pluća i prodor bakterija u krvotok, odnosno sepsu,a što sve predstavlja osobito tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu.
Pomoćni radnik A. K. koji je u tom trenutku bio na postolju vitla zadobio je opekline od prvog do trećeg stupnja koje su zahvatile oko 18 do 20 posto površine tijela na gornjim udovima, vratu i leđima. Opekline su kod oštećenika dovele do razvoja šoka i predstavljaju osobito tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu. Oštećenik I. S. koji je u tom trenutku bio u wc-u zadobio je opekline od prvog do drugog stupnja koje su zahvaćale oko deset posto  površine tijela i predstavljaju tešku tjelesnu ozljedu.
Na ribarskom brodu nastala je materijalna šteta u iznosu od 720.000,00 kuna za koji je oštećena vlasnica broda.