Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjaka zbog napada na službenu osobu i prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenja kaznenog djela napada na službenu osobu iz članka 315. stavak 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. u svezi stavka 2. KZ-a. (3. 4. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je 31. kolovoza 2017. oko 16,40 sati na području Županije splitsko-dalmatinske u zatvoreničkoj sobi narušavao kućni red zatvora dovikivanjem preko hodnika pa je pravosudni policajac ušao u zatvoreničku sobu, a okrivljenik se oglušio na njegova upozorenja da se odmakne od vrata kako bi ih policajac zatvorio pa je okrivljenik objema rukama uhvatio policajca oko vrata te su obojica pali na pod na način da je okrivljenik pao na pravosudnog policajca i u tom ga položaju udario šakom u predjelu lica. Daljnji napad na pravosudnog policajca koji je zadobio tjelesnu ozljedu (krvni podljev desne jagodice lica) spriječen je intervencijom drugog pravosudnog policajca.
Okrivljenika se tereti i da je 20. studenog 2017. na području iste županije, znajući da predsjednik sudskog vijeća u postupku koji se vodi protiv njega pred županijskim sudom, sukladno zakonu čita njegova pisma kao istražnog zatvorenika, postupio s ciljem da izazove osjećaj straha za život predsjednika vijeća. Tereti ga se da je nezadovoljan tijekom suđenja, tog dana preko županijskog suda uputio pismo svom ocu drugu kaznionicu i trećoj osobi u trećoj kaznionici. U pismu upućenom toj trećoj osobi naveo je da je predsjednik vijeća kao sudac pristran te da ga je strah da njegov otac kad izađe s izdržavanja zatvorske kazne ne počini teški zločin ubojstva jer će čuti kaznu i da mu je sve namješteno. U pismu kojeg je uputio ocu naveo je da se spremi fizički i kako ono što njemu treba moraju izvesti pametno, te da mu treba doći u posjetu da sve dogovore, a ne preko telefona. Naveo je da nađe broj jednog odvjetnika i naveo da otac mora biti njegova produžena ruka te da moraju djelovati, a kada bude tražio dozvolu za posjetu da dobro zapamti predsjednika vijeća i da će mu on, kad se vide, reći kako će postupiti.