Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i u svezi s člankom 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11. (3. 4. 2020.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 10. kolovoza 2019. u Omišu oko 10,00 sati, i to prvookrivljenik kao brodar i vlasnik broda Atlantia, a drugookrivljenik kao zapovjednik broda, postupili zajednički i po prethodnom dogovoru protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika, odnosno ugradili agregat u prostor strojarnice broda znajući da benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt, kao i da se ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija.
Okrivljenike se tereti da su postupali u nakani da agregat koriste prilikom krstarenja, pristajući time ugroziti život i zdravlje putnika na brodu i članova posade.
Nakon što su zajedno isplovili i u lučici Spinut u Splitu oko 18,00 sati primili na brod osmero turista talijanskih državljana krstarili su prema otocima Braču, Visu i Hvaru.
Brod se 12. kolovoza 2019. oko 22,00 sata nalazio usidren u uvali Ždrilac (Pakleni otoci), a okrivljenici su, tereti ih se, stavili u pogon navedeni generator-agregat pri čemu je on ispuštao ugljični monoksid koji se tijekom noći na 13. kolovoza 2019. kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali talijanski državljani. Zbog udisanja ugljičnog monoksida šestero talijanskih državljana se otrovalo uslijed čega je nastupila smrt jadnog talijanskog državljanina koji je pronađen u jutarnjim satima u WC-u kabine. Dvoje djece zadobilo je osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede te su spašeni hitnom liječničkom intervencijom, dok je troje talijanskih državljana zadobilo lake tjelesne ozljede.