Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 40-godišnjak, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11, kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ/11, kazneno djelo utaje poreza iz članka 256. stavak 1. KZ/11 i kazneno djelo pranja novca iz članka 265. stavak 1. i 5. KZ/11. (5. 3. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 31. siječnja 2017. do 13. prosinca 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske kao direktor trgovačkog društva, u nakani pribavljanja si znatne protupravne imovinske koristi, postupao suprotno odredbama članka 252. i članka 430. Zakona o trgovačkim društvima prema kojem je dužan voditi poslove i raspolagati imovinom trgovačkog društva pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, nakon što je trgovačko društvo u svrhu daljnje prodaje uvezlo iz zemalja Europske unije devedeset i jedno osobno vozilo, prilikom njihove prodaje sastavio ukupno devedeset i jedan fiktivni račun trgovačkog društva u kojima je formirao prodajnu cijenu vozila uvećanu za porez na dodanu vrijednost. Navedene račune predavao je kupcima koji su u gotovini plaćali njemu na ruke ili određenim, s njim povezanim, osobama, a novac je potom neosnovano zadržao za sebe i nije ga uplatio na račun društva, niti je u poslovnim knjigama društva knjižio takve račune. Trgovačko društvo nije obračunalo, niti prijavilo i nije platilo u računima iskazani porez na dodanu vrijednost kojeg je okrivljenik neosnovano za sebe zadržao.
Osnovano se sumnja da je okrivljenik na opisani način od kupaca primio u gotovini iznos od oko 9.163.000,00 kuna, a ta sredstva nije uplatio na račun trgovačkog društva, te u poslovnim knjigama trgovačkog društva nije knjižio spomenute račune te nije obračunao, niti na račun društva uplatio po, tako sastavljenim računima, plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od oko 1.850.000,00 kuna. Okrivljenik si je počinjenjem ovog kaznenog djela pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 9.163.000,00 kuna na štetu trgovačkog društva.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 27. ožujka 2017. do 31. travnja 2018. na području iste županije, kao direktor trgovačkog društva, a nakon što je trgovačko društvo u svrhu daljnje prodaje uvezlo iz zemalja Europske unije osam osobnih vozila, sastavio osam fiktivnih računa trgovačkog društva koje je predao kupcima pravnim osobama prilikom prodaje vozila, a u kojima je formirao prodajnu cijenu vozila uvećanu za porez na dodanu vrijednost. Kupci su na temelju tih fiktivnih računa uplatili novac na račun trgovačkog društva, a u nakani izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost u poslovnim knjigama trgovačkog društva okrivljenik nije uknjižio predmetne račune i nije obračunao, niti prijavio i nije uplatio u državni proračun Republike Hrvatske, po tim računima, od kupaca plaćeni porez na dodanu vrijednost.
Osam kupaca uplatilo je na račun trgovačkog društva iznos od 700.125,00 kuna u koji je uračunat porez na dodanu vrijednost u iznosu od 143.124,00 kuna. Okrivljenik nije, osnovano se sumnja, u poslovnim knjigama poreznog obveznika trgovačkog društva knjižio navedene račune, niti je obračunao i nije prijavio, niti platio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 143.124,00 kune, i za taj iznos oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Postoji osnovana sumnja i da je od 6. veljače 2017. do 29. rujnu 2018. na području iste županije, u vrijeme kad su njegovi osobni računi bili u dugogodišnjoj blokadi s nepodmirenim osobnim obvezama od 581.000.00 kuna, za vrijeme i nakon počinjenja kaznenog djela kojim je neosnovano na štetu trgovačkog društva pribavio iznos od oko 9.163.000,00 kuna, u nakani prikazivanja da je ova sredstva zakonito stekao, uplaćivao ih kao pozajmice ovom trgovačkom društvu u kojem je jedini osnivač i direktor.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, u poslovnim knjigama trgovačkog društva takve uplate knjižio kao vlastite pozajmice i dug društva prema njemu, koja je potom trgovačko društvo koristilo u poslovanju uvoza i prodaje vozila. Po ovako stvorenoj obvezi s osnova vraćanja pozajmica sa računa trgovačkog društva okrivljeniku je isplaćen iznos od najmanje 3.136.000,00 kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja opasnosti da će okrivljenik boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.