Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv 43-godišnjaka zbog razbojništva i teške tjelesne ozljede

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela razbojništva u pokušaju iz čl. 218. st. 2. u svezi sa st. 1. i čl. 33. Kaznenog zakona u stjecaju s kaznenim djelom teške tjelesne ozljede iz čl. 99. st. 1. istog zakona te kaznenog djela razbojništva iz čl. 218. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a. (5. 5. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik oko 11,45 sati 26. travnja 2011. maskiran ušao u poslovnicu Imex banke u ulici Ruđera Boškovića u Splitu i nasrnuo na zaštitara Z. M. udarivši ga više puta sa pištoljem koji je donio sa sobom po glavi, a kada mu se zaštitar usprotivio, osumnjičenik je prema njemu ispalio hitac u predjelu natkoljenice lijeve noge, nakon čega se udaljio iz poslovnice i ponovno prišao ozlijeđenom zaštitaru udarivši ga pištoljem u glavu. Istrčavši iz poslovnice otišao je do poslovnice Hrvatske pošte u Ulici Šimićeva 32 u kojoj je uz prijetnju pištoljem od djelatnica A. M. i J. M. zatražio novac koji su mu, u iznosu od oko 82.000,00 kn, predale zbog straha za vlastiti život. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik potom odjeću koju je imao na sebi i pištolj kojim je počinio kaznena djela predao svom prijatelju radi uništenja i prikrivanja tragova počinjenja kaznenog djela.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora zbog opravdane bojazni da će boravkom na slobodi nastaviti s počinjenjem ovakvih kaznenih djela, a taj je prijedlog prihvatio istražni sudac.