Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Odgovor na objavljenu informaciju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavljuje tekst odgovora na netočnu informaciju objavljenu 2. srpnja 2016. u tekstu jednog dnevnog lista pod naslovom "Pritvor ukinut zbog nejasnih dokaza" i nadnaslovom "Sloboda navijačima Sudsko vijeće splitskog suda preinačilo odluku suca istrage". (5. 7. 2016.)
Budući da su u tekstu objavljeni netočni navodi "da su dokazi nejasni" i da "nije, naime, uopće utvrđeno u koju skupinu spada uhićena četvorka, onih koji bacaju baklje ili onih koji žele to spriječiti", radi pravilnog i točnog informiranja javnosti, državno odvjetništvo naglašava kako se istražni zatvor može odrediti odnosno zamijeniti mjerama opreza tek nakon što su ispunjeni uvjeti iz odredbi članka 123. i članka 98. Zakona o kaznenom postupku, što znači postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela i u konkretnom slučaju, postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
Od odlučnog je značaja činjenica da je u ovom stadiju kaznenog postupka izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu utvrdilo postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili predmetno kazneno djelo kao preduvjet za određivanje mjere opreza protiv okrivljenika. Ističe se da se okrivljenicima ne stavlja na teret  "bacanje baklji ili pripadnost kakvoj skupini" kako se to pogrešno navodi u predmetnom tekstu s obzirom da to i nisu bitna obilježja kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. Kaznenog zakona. U ovom kaznenom predmetu okrivljenike se tereti za sudjelovanje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ugrožava javni red.
Postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela okrivljenika utvrđuje se u zakonom određenom postupku nadležnih tijela (između ostalog, i nadležnog državnog odvjetništva), i ne bi trebalo biti predmet javne rasprave temeljem pogrešnih i neprovjerenih podataka.