Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 25-godišnjaka zbog razbojništava

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1992.) zbog počinjenja četiri kaznena djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11. (5. 7. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 26. travnja 2017. oko 18,35 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; maskiran tamnom kapuljačom s prorezima za oči i metaliziranim sunčanim naočalama ušao u prostor kladionice imajući navučene crne rukavice na rukama i držeći u desnoj ruci veliki kuhinjski nož. Tereti ga se da je nož usmjerio prema zaposlenici (1988.) i zatražio novac pa mu je ona, u strahu za vlastiti život; predala iznos od 2.300,00 kuna čime je oštetio trgovačko društvo za navedeni iznos.
Tereti ga se i da je 7. svibnja 2017. oko 15,45 sati na području Županije splitsko-dalmatinske; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; maskiran kapuljačom preko glave i ženskom tamnom čarapom preko lica, ušao u prostor kladionice imajući crvene rukavice na rukama i držeći nož u desnoj ruci. Tereti ga se da je nož usmjerio prema zaposlenici (1979.) i zatražio novac pa mu je, u strahu za vlastiti život, predala iznos od 2.490,00 kuna čime je oštetio trgovačko društvo za navedeni iznos.
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 9. svibnja 2017. oko 13,15 sati na području iste županije, u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi, maskiran ženskom čarapom navučenom preko glave i lica, ušao u prostor poslovnice pošte imajući crvene rukavice na rukama i veliki nož kojeg je držao u desnoj ruci te ga usmjerio prema zaposlenici (1960.) tražeći novac. Kada se zaposlenica u strahu za vlastiti život odmakla od pulta i počela vikati, do prodajnog pulta je došao zaštitar (1974.), a okrivljenik je pobjegao iz poslovnice u nepoznatom smjeru ništa ne otuđivši. 
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret i da je 11. svibnja 2017. oko 20,00 sati na području iste županije; u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi; maskiran smeđom ženskom najlon čarapom preko lica ušao u kladionicu imajući građevinske rukavice na rukama i kuhinjski nož s nazubljenom oštricom u desnoj ruci te ga usmjerio ga prema zaposlenici (1964.) tražeći novac. Zaposlenica mu je u strahu za vlastiti život predala iznos od 1.450,00 kuna čime je trgovačko društvo oštećeno za navedeni iznos.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku zbog postojanja opasnosti da će boravkom na slobodi nastaviti s počinjenjem kaznenih djela.