Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 30-godišnjaka zbog računalne prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih izvida, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela računalne prijevare iz članka 271. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 52. KZ-a. (5. 9. 2017.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 7. veljače do 21. veljače 2017. na području Županije splitsko-dalmatinske za vrijeme dok je u trgovačkom društvu obavljao poslove referenta rezervacijskog sustava; u nakani da se neosnovano materijalno okoristi; prilikom obrade online rezervacija smještajnih kapaciteta klijenata navedenog društva zlouporabio računalne podatke kartica VISA i MASTERCARD koji se nalaze na prednjoj i stražnjoj strani kartica u vlasništvu troje korisnika te još 22, za sada, nepoznate osobe iz inozemstva.
Okrivljenik je obavio uvid u bazu podataka pohranjenu u poslovnom računalu kojeg je koristio na poslu u kojoj su, između ostalih identifikacijskih podataka, pohranjeni i podaci o brojevima kreditnih kartica u vlasništvu navedenih klijenata predmetnog trgovačkog društva, nakon čega je, koristeći to računalo, kopirao podatke o brojevima kartica. Okrivljenika se tereti da je putem Interneta odradio ukupno 33 neovlaštene transakcije po kreditnim karticama u vlasništvu navedenih klijenata, odnosno na teret njihovih transakcijskih bankovnih računa, a u korist online virtualnih računa koje je prethodno otvorio na svoje ime u online kladionicama.
Tereti ga se da je u sekcijama "uplata" odabrao opciju "plaćanje kreditnom karticom" nakon čega je unosio predmetne podatke navedenih osoba i iznose. Odobreno je ukupno pet transakcija u iznosu od 10.387,00 kuna, dok je ostalih 28 odbijeno, slijedom čega je okrivljenik oštetio jednu banku za iznos od 4.887,00 kuna i drugu banku za iznos od 5.500,00 kuna.