Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1972., 1985. i 1973.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona. (6. 4. 2020.)

Optužnicom se okrivljenike tereti da su 9. studenog 2019. oko 13,55 sati u Omišu, postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte oštećenika (1981.), na način da se prvookrivljenik s vozilom marke Renault Kangoo, dovezao iz Šibenika do gradskog groblja Lovrinac u Splitu gdje su ga pričekali drugookrivljenik i trećeokrivljenik te se vozilom marke Fiat Doblo, kojim je upravljao trećeokrivljenik, odvezli u Omiš do apartmana u vlasništvu trećeokrivljenika. U prostoru apartmana prvookrivljenik se presvukao u tamnu motorističku opremu i stavio tamnu kacigu na glavu koju su mu prethodno osigurali okrivljenici. Nakon izlaska iz apartmana prvookrivljenika se tereti da je uzeo motocikl marke Yamaha T-Max crne boje koji su mu prethodno osigurali drugookrivljenik i trećeokrivljenik, te pratio osobno vozilo VW Polo kojim je upravljao oštećenik u čijem je društvu bila i njegova djevojka.
Na predjelu Slavinj kod skretanja sa državne ceste D-8 u smjeru mjesta Brzet, oštećenik je zaustavio svoje vozilo, pa je mu je prvookrivljenik prišao na motociklu s njegove lijeve strane i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispalio šest hitaca u oštećenikovu glavu i vrat. Oštećeni 39-godišnjak je zbog zadobivenih strijelnih rana glave i vrata, odnosno osobito teških tjelesnih ozljeda, odmah preminuo, a prvookrivljenik se udaljio s mjesta događaja.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor s obzirom da na strani okrivljenika egzistiraju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).